
Shampoo zonder siliconen – waarom je siliconen beter kunt vermijden
Heb je je ooit afgevraagd wat die lange, ingewikkelde ingrediënten op de achterkant van je shampoofles betekenen? Grote kans dat één van de ingrediënten een vorm van siliconen is. Siliconen zijn een veelvoorkomend ingrediënt in shampoo en een echte quick fix voor pluizig, dof en droog haar. Tegenwoordig proberen steeds meer mensen echter shampoo zonder siliconen te gebruiken. Wat zijn siliconen precies, en waarom kiezen mensen ervoor ze te vermijden? Dat lees je in deze blog.
Wat zijn siliconen in shampoo?
Siliconen worden toegevoegd aan haarproducten om je haar glad en glanzend te maken. Hoe dit werkt? Siliconen vormen als het ware een laagje om je haren heen. Daardoor ziet je haar er, meteen na het gebruik van een shampoo met siliconen, glanzender uit. Ook wordt je haar er minder pluizig van en kun je het makkelijker doorkammen. Dit komt doordat de lucht (die vocht bevat) niet meer kan doordringen tot je haren, waardoor pluishaar wordt voorkomen. Maar je raadt het al: hierdoor kan je haar op de lange termijn juist ook weer heel droog en futloos worden! Omdat lucht niet meer kan doordringen tot de haren en het haar daardoor niet meer kan ‘ademen’, kunnen ook andere voedingsstoffen het haar niet meer bereiken.
Heb jij pluizig haar? Bekijk dan eens deze shampoo bar zonder siliconen.
Hoe herken je siliconen in de ingrediëntenlijst?
In de ingrediëntenlijst van shampoo kun je siliconen herkennen doordat ze meestal eindigen op -cone, -conol, -siloxane, of -silane. Er zijn overigens twee soorten siliconen: sommige zijn oplosbaar in water, waardoor ze makkelijk uitgespoeld kunnen worden en beter zijn voor het haar. Producten met deze siliconen bouwen zich niet op in je haar, wat voorkomt dat je haar op den duur zwaar of vet aanvoelt. Dit soort siliconen laat het haar ook lichter aanvoelen en helpt meer volume te behouden dan siliconen die niet in water oplosbaar zijn. Andere siliconen (zoals het veel voorkomende dimethicone) zijn alleen oplosbaar in vet en zijn moeilijker te verwijderen. Daardoor zijn ze nadeliger voor het haar. Deze siliconen kunnen alleen worden uitgewassen met agressieve shampoos, die je natuurlijk het liefst wilt vermijden.
Vaste shampoos in de vorm van shampoobars zijn meestal ook vrij van siliconen. Lees in deze blog over shampoobars waarom dit de nieuwe toevoeging aan jouw badkamer moet zijn!
Voor- en nadelen van siliconen in shampoo
Voordelen:
- Ze maken je haar glad en glanzend (op de korte termijn) door een laagje rondom je haar te vormen, wat het haar ‘beschermt’ tegen invloeden van buitenaf.
- Ze vormen een snelle oplossing voor pluizig haar door het haaroppervlak glad te maken.
- Doordat je haar gladder wordt, heb je ook minder klitten in je haar.
Nadelen:
- Ze hebben geen herstellende werking; het is puur een laagje op je beschadigde haar. Met andere woorden: gebruik je een shampoo met siliconen en wordt je haar hierdoor minder pluizig? Dan komt dat vaak door het laagje dat óp je haar ligt door de siliconen in de shampoo.
- Ze kunnen zich ophopen, wat ervoor zorgt dat je haar vet en zwaar gaat aanvoelen.
- Ze voorkomen dat belangrijk vocht en voedingsstoffen je haar bereiken. Dit kan leiden tot uitdroging, vooral bij mensen met krullend of droog haar.
Conclusie: hoewel siliconen in shampoo op de korte termijn een oplossing kunnen bieden tegen pluizig en droog haar, hebben ze op de lange termijn juist het tegenovergestelde effect. Een echte no-go dus, wat ons betreft!
Ben jij al overtuigd? Neem eens een kijkje bij onze shampoos. Deze zijn allemaal vrij van siliconen!