Let op! Zo ziet de toekomst van cosmetica eruit

Let op! Zo ziet de toekomst van cosmetica eruit

De cosmetica-industrie is aan het veranderen, en merken kunnen er niet meer omheen. In 2022 vond de Plastic Soup Foundation dat in maar liefst 87% van de bestverkopende cosmeticamerken microplastic te vinden was (1). Gelukkig worden er plannen gemaakt om de milieu impact van de cosmetica-industrie te verminderen. De komende jaren zullen belangrijke wetten en regels van kracht gaan die hierop doelen. Benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren? Lees dan deze blog. 

Dit zijn de belangrijkste veranderingen die de komende jaren zullen gaan plaatsvinden op het gebied van duurzame cosmetica: 

Verbod op microplastic 
Sinds oktober 2023 is er een belangrijk verbod op microplastics van kracht in de EU (2). Deze nieuwe regelgeving wordt stapsgewijs ingevoerd en zal tegen 2035 ingevoerd zijn. Op deze manier krijgen merken de tijd om hun productformules aan te passen en microplastics te verwijderen. Het verbod richt zich eerst op rinse-off producten zoals doucheschuim en shampoo, die tegen 2027 microplastic-vrij moeten zijn. Vervolgens zijn leave-on producten, zoals bodylotion, aan de beurt. Tegen 2035 moeten ook lip-, nagel-, en make-upproducten microplastic-vrij zijn. Veel merken zijn al overgestapt op microplastic-vrije formules. Wil je weten of jouw cosmetische producten microplastics bevatten? Download dan de app Beat The Microbead. Met deze handige app kun je snel en eenvoudig controleren welke cosmeticaproducten microplastic-vrij zijn.  

Duurzame verpakkingen 
De regelgeving rondom verpakkingen wordt steeds strenger, en dat is goed nieuws voor het milieu! De EU wil tegen 2040 een daling van 15% in de hoeveelheid verpakkingen zien (3) - wij vinden dat nog wat laag, maar goed, het is een begin. Dit betekent dat cosmeticamerken flink aan de bank moeten door hun verpakkingen lichter, recyclebaar, en herbruikbaar te maken, en op zoek moeten naar alternatieven voor plastic wegwerpverpakkingen. Gelukkig zijn al veel merken druk hiermee bezig en kan jij steeds meer cosmetica in duurzame verpakkingen kopen. Heb jij bijvoorbeeld weleens de verzorgingsproducten van Ströme voorbij zien komen? De verpakkingen van dit nieuwe merk zijn 100% composteerbaar en gemaakt van organisch afval en paddenstoelen. Cool!  

Digitaal Productpaspoort (DPP) 
Met de komst van de nieuwe wetgeving onder de European Sustainability Product Regulation (ESPR) vanuit de EU wordt een Digitaal Productpaspoort (DPP) geïntroduceerd (4). Dit paspoort is een soort ‘digitale identiteitskaart’ voor producten, waarop je informatie kan vinden over bijvoorbeeld de samenstelling, herkomst, en recyclemogelijkheden van het product. Mensen hechten steeds meer belang aan de herkomst en duurzaamheid van hun producten, en willen daarom graag weten waar hun cosmeticaproduct vandaan komt. Kortom: er is behoefte aan transparantie in de industrie. Een DPP kan hieraan bijdragen en mensen motiveren om een geïnformeerde keuze te maken op het gebied van cosmetica. Oh, en deze nieuwe regulatie gaat in vanaf 18 juli 2024. Wij zijn benieuwd!  

Hoewel de cosmetica-industrie nog steeds enorm vervuilend is, laten nieuwe regels en plannen als deze zien dat het steeds belangrijker wordt om meer duurzaamheid te introduceren in de wereld van cosmetica. Bij Uncovered. Cosmetics zijn we daar druk mee bezig door opkomende merken te laten zien die duurzaamheid in het hart van hun missie hebben.  

Het duurt nog wel even voordat de strengere regels allemaal van kracht zijn, en daarom raden we jou aan zelf te kiezen voor merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Tips nodig? Neem eens een kijkje op de website van Food For Skin, Nature Bar en SMPL  

 

Bronnen:
(1) https://www-plasticsoupfoundation-org.translate.goog/2022/04/bijna-9-op-de-10-producten-van-grote-cosmeticamerken-bevatten-microplastics/?_x_tr_sl=nl&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=sc

(2) https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/news/restriction-microplastics-eu-17-october-2023

(3) https://www.europarl.europa.eu/news/nl/press-room/20240419IPR20589/nieuwe-eu-regels-om-verpakkingen-te-verminderen-te-hergebruiken-en-te-recyclen#:~:text=De%20regels%20zijn%20het%20resultaat,de%20hoeveelheid%20plastic%20verpakkingsafval%20beperken.

(4) https://commission.europa.eu/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/sustainable-products/ecodesign-sustainable-products-regulation_en

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.